Ganzen

Monique Bosch   |   Boschbeeldend

 

                                   KARMELIET

 

In opdracht  ‘de Zalige’ en ‘de Historicus’ in één beeldje verenigd ter gelegenheid van een 25-jarig jubileum van een van de medewerkers in 2017.

Beeldje kan besteld worden € 820.

 

De oorspronkelijke sculpturen verbeelden twee Karmelieten: het linker, met opgeheven hoofd, stelt de zalige Baptista Mantuanus voor; het rechter, in een boek lezend, stelt de historicus Joannes a Leydis voor.

 

"Prof. dr. Titus Brandsma O. Carm., die samen met oud-burgemeester Bloemen de grondslag heeft gelegd voor ons Lyceum (Carmel Lyceum Hengelo Overijssel), heeft aan zijn vriend August Falise de opdracht gegeven deze twee Carmelieten in steen te houwen en bij de ingang te plaatsen, als een symbool van gevoel voor schoonheid en van wetenschappelijke arbeid, voor allen die als docent of discipel hier ooit zouden vertoeven."

 

August Falise

August Francois Henri Falise is geboren op 26 januari 1875 in Wageningen waar zijn van huis uit Franse vader een stucadoors- en terracottabedrijf had. Zijn opleiding tot beeldhouwer en medailleur volgde hij in Amsterdam aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en daarna in Keulen bij Albermann. Later was hij leraar anatomisch tekenen en boetseren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Bosch. Falise is op 7 januari 1936 in zijn geboorteplaats overleden.

Falise, die in de jaren twintig van de twintigste eeuw als een der grootste beeldhouwers van ons land gold, maakte behalve de beelden voor de Carmelscholen ook het standbeeld van de schilder Jeroen Bosch op de markt van 's Hertogenbosch, van de middeleeuwse theoloog Thomas van Aquino (een geschenk van de paters Dominicanen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen bij haar oprichting in 1923; nu geplaatst bij de aula aan de Comeniuslaan op Heyendaal) en van de architect Pierre Cuypers in Roermond. Ook is hij de maker van het imposante beeld van de katholieke staatsman Herman Schaepman ( 1844 - 1903) dat sinds 1926 aan de rand van diens geboorteplaats Tubbergen staat, en van het beeld van Alfons Ariëns (1860 - 1928; de voorvechter van de katholieke arbeidersbeweging die zijn sociale arbeid in Enschede begon) dat het "Ariënscomite" in 1934 aan de stad Enschede schonk.

 

terug naar bronzen